Biuro prasowe

Sezon na… botwinkę!

    Podziel się na:
    Podziel się na: 

Latem najchętniej sięgamy po warzywa sezonowe. Są nie tylko pyszne i łatwo dostępne, ale także bardzo „na czasie”. Jednym z nich jest botwinka, która nadaje potrawom niepowtarzalny kolor i smak. Botwina sprawdzi się zarówno, jako podstawowy składnik dania głównego, jak i pyszny dodatek do innych potraw. Warto włączyć to pyszne warzywo w nasz jadłospis, najlepiej w połączeniu z produktami WINIARY!

  • Chłodnik buraczkowy WINIARY – To szybki i niedrogi sposób na przygotowanie delikatnej
    i orzeźwiającej zupy na zimno. Już nie musisz obierać i długo gotować buraków, aby uzyskać wyjątkowy smak!
  • Bulion Warzywny WINIARY – wyrazisty zapach i aromat włoszczyzny podkreśli smak dań
    z dodatkiem warzyw, kasz czy makaronów. Idealnie sprawdzi się w każdej kuchni podczas przygotowywania zup, sosów, galaret czy farszów!
  • Majonez Dekoracyjny WINIARY – dzięki wyjątkowemu smakowi, doskonałej jakości oraz kremowej konsystencji od lat jest ulubionym majonezem Polaków. Doskonały do zimnych przystawek oraz warzywnych sałatek.
  • Ketchup Łagodny WINIARY – jego wyjątkowy pomidorowy smak, podkreśli aromat warzywnych
    i mięsnych przystawek. To dodatek, którego nie może zabraknąć w letniej kuchni!
  • WINIARY PAPIRUS POMYSŁ NA… soczystą pierś z kurczaka – dostępny w czterech odsłonach: z czosnkiem i ziołami, z suszonymi pomidorami i bazylią, z papryką oraz w ziołach prowansalskich, pozwala na przygotowanie idealnie doprawionej, soczystej i delikatnej piersi kurczaka bez dodawania tłuszczu podczas smażenia.
  • Sugerowana cena detaliczna produktów:
    Chłodnik buraczkowy WINIARY – ok. 1,79 zł
    Bulion Warzywny WINIARY (60g) – ok. 1,79 zł
    Majonez Dekoracyjny WINIARY (400 ml) – ok. 5,20 zł
    Ketchup łagodny WINIARY – cena ok. 2,79 zł
    WINIARY Papirus pomysł na… soczystą pierś z kurczaka – ok. 2,80 zł

W gorące dni mamy większą ochotę na lekkie obiady i przekąski, dlatego też latem zdarza nam się rezygnować z mięsa na rzecz warzyw. Jak wynika z badania konsumenckiego, przeprowadzonego na zlecenie marki WINIARY, aż 40% Polaków przyznaje, że w wakacje chętniej je potrawy warzywne*. Idealnie jest, gdy potrawa świetnie smakuje, zawiera mnóstwo składników odżywczych, a do tego przyrządza się ją z produktów dostępnych na każdym targu. Wszystkie te zalety łączy w sobie botwinka, która jest źródłem witamin, a równocześnie jest bardzo „na czasie”! Proponujemy wykorzystanie zarówno liści, jak i małych buraczków, które dodadzą naszym potrawom jeszcze więcej niepowtarzalnego koloru.
Lato to czas, kiedy chętnie sięgamy po lekkie posiłki, a idealnie w taką pogodę sprawdzi się zupa! Dobrze przyrządzona będzie pyszna, a przy tym wspaniale orzeźwi podczas wakacyjnych upałów. Przygotowanie takiej zupy zajmie dosłownie „chwilę”. Umyte i pokrojone warzywa wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy, aż buraczki będą miękkie. Następnie dodajemy Chłodnik buraczkowy WINIARY, mieszamy
i odstawiamy do ostygnięcia. Do wystudzonej zupy dodajemy jogurt, zioła oraz pokrojoną rzodkiewkę, wstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Warto wypróbować chłodnik z botwinki w nieco bardziej oryginalnym wydaniu. Dodajemy do niego połówki przepiórczych jaj i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Taka zupa to świetny sposób na syty i szybki posiłek w ciągu dnia!


Botwinka świetnie sprawdzi się także, jako dodatek do głównego dania. Spróbujmy poeksperymentować i zaserwujmy naszym bliskim hamburgery w wersji letniej. Przygotujmy domownikom wyjątkową ucztę, wykorzystując filety z łososia oraz duże ilości warzyw. Rybę mielimy i wyrabiamy z rozpuszczonym wcześniej, w niewielkiej ilości wody Bulionem Warzywnym WINIARY oraz przyprawami (pieprz cayenne lub tabasco, sól). Skrapiamy łososia sokiem z cytryny i wyrabiamy z drobno posiekaną cebulą, czerwoną papryką i świeżą botwinką. Formujemy okrągłe kotlety i smażymy na patelni bądź grillu. Następnie przekrojoną bułkę podgrzewamy w opiekaczu do zarumienienia. Smarujemy połówkę musztardą, Majonezem Dekoracyjnym WINIARY oraz Ketchupem łagodnym WINIARY, układamy liść sałaty, na to kotlet z łososia oraz warzywa: pomidor, ogórek, cebulę. Całość przykrywamy drugą częścią chrupiącej bułki, lekko posmarowaną ketchupem, majonezem i musztardą i… gotowe! Hamburger z łososiem i botwinką to znakomity pomysł na odkrywanie nowych smaków na obiad w letnie dni!
Kiedy na zewnątrz jest ciepło, częściej jemy też na świeżym powietrzu*. Niezależnie, czy spożywamy posiłek na działce, w ogrodzie, czy w parku, wolimy nie tracić czasu na przyrządzanie potraw, aby cieszyć się każdą chwilą na słońcu. W takiej sytuacji idealna będzie sałatka, którą można szybko przygotować, a później jeść na zimno! Pierś kurczaka zawiniętą w WINIARY PAPIRUS POMYSŁ NA... Soczystą pierś kurczaka
z czosnkiem i ziołami smażymy na patelni bez dodawania tłuszczu, przez około 5 minut z każdej strony. Następnie filety kroimy w plastry, dodajemy kawałki rzodkiewki, ogórka. Wydrążone wcześniej pestki z ogórka dodajemy do jogurtu, mieszamy z solą i pieprzem oraz pokrojonym szczypiorkiem. Na talerzu układamy plasterki kurczaka w formie okręgu, a na środku kładziemy mieszankę liści botwinki i szpinaku. Całość posypujemy rzodkiewką i pozostałym ogórkiem, a na koniec polewamy doprawionym jogurtem. I gotowe!

Więcej inspiracji na oryginalne posiłki z dodatkiem świeżych warzyw można znaleźć na stronie www.winiary.pl .


* Dane pochodzą z badania konsumenckiego „Odkrywamy smaki rodzinnych chwil”, przeprowadzonego przez Millward Brown na zlecenie marki WINIARY.

WINIARY to marka, która od lat jest gwarancją sukcesu w kuchni. Jej produkty inspirują współczesne panie domu do przygotowywania najsmaczniejszych potraw dla całej rodziny. Zupy, majonezy, buliony, sosy, Pomysły na…, dania instant, przyprawy, galaretki, kisiele czy budynie – w sumie ponad 230 różnych produktów kulinarnych WINIARY, które pozwalają w szybki i prosty sposób przyrządzić domowy posiłek. Na stronie www.winiary.pl panie domu znajdą przepisy oraz inspiracje kulinarne na każdy dzień. Produkty marki WINIARY rokrocznie zdobywają liczne nagrody przyznawane przez konsumentów i detalistów. W 2011 oraz 2012 roku redakcja „Rzeczpospolitej” przyznała marce WINIARY prestiżowy tytuł Najmocniejszej Marki Roku.

Kontakt

Biuro Prasowe marki WINIARY
Kamila Dębniak
Napisz do mnie

Załączniki

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: