Biuro prasowe

POMYSŁ NA … świąteczną rybę z marką WINIARY!

    Podziel się na:
    Podziel się na: 

Polacy coraz chętniej sięgają po ryby! Najczęściej kupujemy je podczas Bożego Narodzenia, wybierając głównie białe ryby i karpia*. Każdy z nas ma swoje ulubione potrawy rybne, jednak nie zawsze wiemy jak je przygotować, tak aby smakowały idealnie. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoja świąteczna ryba zawsze się uda, sięgnij po nowe produkty z serii WINIARY POMYSŁ NA…. Karpia w cytrynowej panierce, Rybę po grecku, a może Rybę pod serową pierzynką. Spróbuj wszystkich 3 propozycji i przekonaj się jak z łatwością i w zaledwie 30 minut przygotować ulubioną rybę na wigilijny stół!

  • WINIARY POMYSŁ NA… karpia w cytrynowej panierce – idealny sposób na chrupiącą i odpowiednio przyprawioną panierkę bez użycia jajka, dzięki której urozmaicisz smak popularnego świątecznego karpia. Odpowiednio dobrane proporcje składników, które znamy z naszej kuchni to gwarancja niepowtarzalnego smaku świątecznej ryby.
  • WINIARY POMYSŁ NA … rybę pod serową pierzynką – to propozycja, dla wszystkich, którzy chcą podać bliskim świąteczną rybę w nieco innym wydaniu. Biała ryba w serowym sosie, pod warstwą zapieczonego pysznego sera z pewnością urozmaici każde menu. Upieczemy ją w zaledwie 30 minut
    z gwarancją pysznego smaku i odpowiedniej konsystencji naszego dania.
  • WINIARY POMYSŁ NA … rybę po grecku – to gwarancja najlepszego smaku popularnej świątecznego dania z rybą w roli głównej, które niełatwo przygotować od podstaw w domu. Do przyrządzenia tej tradycyjnej i lubianej potrawy wystarczy biała ryba, marchew, seler i 30 minut wolnego czasu.
  • Sugerowana cena detaliczna pojedynczego produktu: ok 2,65 zł.

Na naszym świątecznym stole nie może zabraknąć ryb! Ponad 80% polskich rodzin sięga po nie w trakcie bożenarodzeniowych zakupów, a aż 55% z nas podaje bliskim rybę po grecku podczas wigilijnej kolacji**. Przygotowanie potraw rybnych od postaw w domu oraz idealne ich doprawienie wymaga jednak doświadczenia i czasu, którego w tym okresie często nam brakuje. Teraz dzięki nowym produktom z serii WINIARY POMYSŁ NA… zaledwie w 30 minut przyrządzisz pyszne, świąteczne danie rybne z gwarancją idealnego smaku. Poznaj nowe propozycje od marki WINIARY na najbardziej popularne w tym okresie ryby: karpia i filety z białej ryby: WINIARY POMYSŁ NA… karpia w cytrynowej panierce, WINIARY POMYSŁ NA… rybę po grecku, oraz WINIARY POMYSŁ NA… rybę pod serową pierzynką. Poznaj je wszystkie i daj się zaskoczyć kulinarnie!

Karp, to jedna z najpopularniejszych ryb na polskich stołach. Szczególnie trudno wyobrazić sobie Wigilię bez dania z karpiem w roli głównej. Aby tradycji stało się zadość, przyrządźmy go z nowym WINIARY POMYSŁ NA… karpia w cytrynowej panierce. Dzięki niemu nasze danie będzie nie tylko proste i szybkie w przygotowaniu, ale zyska też zupełnie inny smak! Dzięki chrupiącej panierce z nutką cytryny, którą przygotujemy bez dodatku jajka, tę potrawę z pewnością pokochają nasi bliscy. Wystarczy filety lub dzwonka z karpia pokroić na kawałki (o grubości max. 2 cm), zmoczyć je wodą i obtoczyć w panierce. Tak przygotowaną rybę układamy na kratce do grillowania i wkładamy do rozgrzanego do 200°C piekarnika. Filety pieczemy przez 20-25 minut, a jeśli zdecydowaliśmy się wykorzystać dzwonka, należy je piec przez 25-30 minut. Wyjątkowy karp gotowy!

Jako wielbiciele klasycznej ryby po grecku, która jest doskonała zarówno na gorąco, jak i na zimno, koniecznie powinniśmy sięgnąć po WINIARY POMYSŁ NA… rybę po grecku. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że ta popularna i lubiana potrawa, będąca specjalnością naszych mam i babć, wyjdzie nam znakomicie i okaże się strzałem w dziesiątkę, a dodatkowo przyrządzimy ją w zaledwie pół godziny! Sposób przygotowania jest bardzo prosty: rybę kroimy na mniejsze kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Marchew i seler obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozgrzewamy na patelni niewielką ilość tłuszczu i podsmażamy na nim starte warzywa przez ok. 5 minut. Zawartość torebki dokładnie mieszamy z 300 ml zimnej wody i dodajemy usmażone warzywa. Gdy całość się zagotuje, dusimy jeszcze przez ok. 1 minutę. Przekładamy warzywa na wierzch ryby i pieczemy przez 25 minut (200°C, pieczenie od dołu bez termoobiegu). Gotowe danie wyjmujemy z piekarnika i czekamy do ostudzenia. Tak przygotowaną rybę możemy podawać na ciepło lub na zimno.

Jeśli chcemy podać świąteczną rybę w nieco inny i niekonwencjonalny sposób skorzystajmy z WINIARY POMYSŁ NA… rybę pod serową pierzynką. Ta kompozycja smakowa bez wątpienia zaskoczy naszych bliskich i sprawdzi się w każdej okazji. Dodatkowo jest bardzo prosta w przygotowaniu, wystarczy, że zawartość torebki dokładnie wymieszamy ze 100 ml śmietanki 30% i 100 ml zimnej wody i doprowadzimy do wrzenia. Następnie w żaroodpornym naczyniu układamy 400g filetów z całkowicie rozmrożonej, odsączonej i co ważne – nieosolonej ryby, a później zalewamy przygotowanym gorącym WINIARY POMYSŁ NA… rybę pod serową pierzynką i posypujemy startym serem. Pieczemy w piekarniku w otwartym naczyniu przez 30 minut (200°C, pieczenie góra-dół bez termoobiegu). Upieczoną potrawę odstawiamy na 5 minut i możemy podawać ją na wigilijny stół!

Po więcej pomysłów na pyszne dania z rybą w roli głównej zapraszamy na www.winiary.pl.

* Źródło: Raport GfK| Rynek rybny oraz dań gotowych | Czerwiec 2016

*** Dane pochodzą z badania konsumenckiego „Odkrywamy smaki rodzinnych chwil”, Millward Brown na zlecenie marki WINIARY.

WINIARY to marka, która od lat jest gwarancją sukcesu w kuchni. Jej produkty inspirują współczesne panie domu do przygotowywania najsmaczniejszych potraw dla całej rodziny. Zupy, majonezy, buliony, sosy, Pomysł na…, dania instant, przyprawy, galaretki, kisiele czy budynie – w sumie ponad 230 różnych produktów kulinarnych WINIARY, które pozwalają w szybki i prosty sposób przyrządzić posiłek. Na stronie www.winiary.pl panie domu znajdą przepisy oraz inspiracje kulinarne na każdy dzień. Produkty marki WINIARY rokrocznie zdobywają liczne nagrody przyznawane przez konsumentów i detalistów. W 2011, 2012 oraz 2015 roku redakcja „Rzeczpospolitej” przyznała marce WINIARY prestiżowy tytuł Najmocniejszej Marki Roku.

Kontakt

Dział Komunikacji i Usług Marketingowych
Olga Ostaszewska
Napisz do mnie

Kontakt

Biuro Prasowe marki WINIARY
Kamila Dębniak
Napisz do mnie

Załączniki

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: