Biuro prasowe

Masz ochotę na pizzę? Taką zjesz ze smakiem!

Kategoria : 
    Podziel się na:
Kategoria :
    Podziel się na: 

Jedna z najbardziej lubianych potraw dzieci, młodzieży i dorosłych zaliczana do fast foodów to pizza, która mimo swojego zachęcającego wyglądu i smaku nie należy do dań niskokalorycznych. Niestety ulegając pokusie żółtego sera i pomidorowego aromatu często się nią przejadamy. Jak zmienić oblicze pizzy na równie smaczne, ale i zdrowe zdradza dietetyk, ekspert programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo” Katarzyna Zadka.

 

Ważna jest podstawa

Stawiajmy na typowo włoską pizzę na cienkim cieście, im mniejsza jego grubość tym mniej kalorii zawiera każdy jej kawałek. Warto wybierać takie miejsca, gdzie możemy zdecydować o rodzaju spodu jaki będzie wykorzystany w naszym posiłku. Inna alternatywa to przygotowanie pizzy w domu. Wtedy możemy pokusić się również o wykorzystanie dodatku mąki pszennej razowej, co zwiększy zawartość błonnika, składników mineralnych i witamin w każdej porcji.  W prawdziwym, włoskim przepisie ciasto należy wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia nawet na kilkanaście godzin przed jego wykorzystaniem. W domowym przepisie na szczęście wystarczy pozostawić wyrobione ciasto w ciepłym miejscu na tyle, by wyrosło (ok. 40min). Dobrze wyrobione nie powinno przyklejać się do palców, a placek nie powinien kurczyć się przy jego rozciąganiu.

 Wymień składniki na dobre

Podstawą dobrej pizzy jest ciasto, ale odpowiednio dobrane składniki czynią z niej jedno z najbardziej uniwersalnych dań na świecie. W zależności od tego, co się na niej znajdzie możemy dowolnie zmieniać jej charakter i bawić się smakiem. – Aby pizza była nie tylko smacznym, ale również zbilansowanym posiłkiem powinniśmy zadbać o sos, a ponadto do jej przygotowania wykorzystać jak największe ilości warzyw. Sos przygotujmy na bazie świeżych pomidorów czy passatty. Nie może w nim zabraknąć siekanych ziół i czosnku. – radzi Katarzyna Zadka. Pizza w wersji fit powinna być bogata w warzywa, które zadbają także o wizualną stronę dania – czerwona papryka, cebula, brokuły, kukurydza, fasola czy szpinak sprawią, że pizza będzie wartościowym i kuszącym wzrok posiłkiem. Warzywa można dodać nie tylko przed włożeniem pizzy do pieca, ale także na koniec. Pizza świetnie smakuje z dodatkiem rukoli czy świeżych pomidorów. Jako pozostałe składniki wybierajmy chudą szynkę, czy pierś z kurczaka. Oszczędnie dodawajmy sera decydując się na mniej tłuste gatunki jak np. mozarella. Tradycyjna włoska pizza nigdy nie jest podawana z sosem – możemy na niej znaleźć jedynie kilka kropel oliwy z oliwek.  – Jeśli nie jesteśmy w stanie zrezygnować z sosu czosnkowego przygotujmy go na bazie jogurtu naturalnego. Wystarczy wycisnąć świeży czosnek i doprawić koperkiem lub innymi ziołami! – podpowiada Katarzyna Zadka.

NIE ZAPOMNIJ SIĘ PODZIELIĆ

Pizza to danie serwowane w kawałkach. Sama forma jego podania wskazuje, że warto się nim dzielić! Tym sposobem nie zjemy całej samodzielnie. Ponadto aby uniknąć klasycznego przejedzenia pizzą jedzmy ją z surówką ze świeżych warzyw. Warzywa spowodują, że wcześniej poczujemy sytość, a kaloryczność całego posiłku będzie mniejsza. Pizza to też dobra okazja do wspólnego gotowania. Wyrabianie ciasta czy dekorowanie pizzy według swoich upodobań przyniesie wiele frajdy zarówno dzieciom jak i dorosłym. 

WINIARY to marka, która od 70 lat jest gwarancją sukcesu w kuchni. Jej produkty inspirują nowoczesne panie domu do przygotowywania najsmaczniejszych potraw dla całej rodziny. Zupy, buliony, sosy, Pomysły na…, dania instant, majonezy, przyprawy, galaretki, kisiele czy budynie – w sumie ponad 230 różnych wyrobów kulinarnych WINIARY, które pozwalają w szybki i prosty sposób przyrządzić domowy posiłek. Na stronie www.winiary.pl nowoczesne panie domu znajdą przepisy oraz inspiracje kulinarne na każdy dzień. Produkty marki WINIARY rokrocznie zdobywają liczne nagrody przyznawane przez konsumentów i detalistów. W 2011 oraz 2012 roku redakcja „Rzeczpospolitej” przyznała marce WINIARY prestiżowy tytuł Najmocniejszej Marki Roku.

Kontakt

Account Executive
Adela Parchimowicz
Napisz do mnie

Załączniki

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: